Onze zwemclub , die reeds sinds 1922 actief is in de competitie van de validen, heeft besloten om vanaf september 2008 binnen de club te starten met een G-afdeling. De Vlaamse Zwemfederatie (V.Z.F.) en de Vlaamse Liga Gehandicaptensport (V.L.G.) duiden minstens één club per provincie aan waar de G-werking ( = werking binnen een sportclub ingericht voor personen met een handicap ) zal ondersteund worden van uit deze twee federaties. Deze clubs fungeren als ankerclub. De R.O.S.C. is dus zo’n ankerclub.

Alle sporters met een motorische handicap die graag zwemmen zijn bij ons van harte welkom. Ze worden begeleid en getraind door speciaal opgeleide trainers. De bedoeling van deze nieuwe werking zal erin bestaan om deze personen enerzijds een gezond vrijetijdsbesteding aan te bieden, en anderzijds ook het uitkijken naar trainingen, de sfeer, de contacten met de  trainers, het ontmoeten van nieuwe mensen, enz…

Het geeft henzelf ( en ook hun naaste omgeving) een groter gevoel van eigenwaarde. Sporten heeft diverse positieve effecten op de gezondheid. Uitdagingen aangaan en zelfvertrouwen winnen. Zwemmen is een zeer gezonde en complete sport. Uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en snelheid zijn componenten die regelmatig aan bod komen tijdens de training. Maar ook techniek speelt een belangrijke rol bij het zwemmen. Ook voor personen met een handicap is zwemmen een aangewezen sport om tal van redenen, en dit zowel in recreatief als competitief verband.

Op trainingsvlak vertrekken we van uit een duidelijke en vaste structuur. Regelmatig herhalen we de oefeningen van tijdens de training, en dat geeft de zwemmer meer zekerheid. Anderzijds gaan we op zoek naar de grenzen van onze zwemmers, en trachten we deze grenzen langzamerhand te verleggen. Daarbij tonen we steeds respect voor de eigenheid en de mogelijkheden van de individuele zwemmer. Centraal staat de beleving van het sportgebeuren. De beleving (het recreatieve) primeert steeds boven de prestatie (het competitieve). Dat wil zeggen : iedereen presteert naar eigen niveau en mogelijkheden.

De samenwerking met de valide club geeft enorme meerwaarde, zowel op gebied van trainingen als op sociaal gebied.
Zoals bij de validen worden de verschillende stijlen gezwommen : vrije slag, schoolslag, rugslag, vlinderslag, wisselslag en aflossing.

Hierbij worden de reglementen van de validen zoveel mogelijk gevolgd. De zwemmers worden ingedeeld in verschillende “klassen” die bepaald worden door de hiervoor erkende personen. Een minimum vereiste om in te
schrijven is 25 meter kunnen zwemmen.

De stijl is minder belangrijk, maar het engagement om regelmatig te trainen is des te belangrijker.
Opgelet : het gaat hier weldegelijk om zwemtrainingen, wat wil zeggen dat er wekelijks “baantjes getrokken” worden. Naast de conditie wordt er ook gewerkt aan de techniek, en is er heel veel individuele aandacht voor beginners. De trainingen worden natuurlijk aangepast aan het niveau. Bovendien zit je met een variatie aan stijlen zodat elke waterrat hier wel aan de bak komt.


Deelnemers

Iedereen met een motorische handicap

 

Waar

Zwembad Brigitte Becue
Northlaan 14 – 8400 Oostende

 

Wanneer

  • Dinsdagavond van 19u tot 20u30
  • Zondagmorgen van 10u30 tot 12u

 

Opgelet

Om kwalitatieve redenen is het aantal deelnemers beperkt ! Voorinschrijven is de boodschap, en de anderen komen op een wachtlijst terecht.

 

Inschrijven kan je hier!